U poslednje vreme, u svim gradovima Srbije raste interesovanje za posao taksi vozača. Pogotovo mnoge zanima kako postati taxi vozač u Beogradu i šta je sve potrebno za taxi dozvolu, to jest koje uslove je potrebno da vozač ispuni da bi mogao da dobije taksi dozvolu grada Beograda jer je u Beogradu posao taxi vozača profitabilniji nego u većini mesta u Srbiji jer za razliku od tih mesta u Beogradu je taksista preduzetnik a ne zaposlen u nekoj taksi firmi za koju vozi za neku platu ili procenat. U ovom postu je reč o tome kako postati taxista u Beogradu a ako imate informacije o tome kako postati taxista u Novom Sadu, Nišu ili bilo kom drugommestu u Srbiji slobodno napišite u komentaru.

OVAJ POST INFORMATIVNOG KARAKTERA KOJI UKOLIKO VAS ZANIMA KAKO DA POSTANETE TAKSISTA MOŽETE DA PROČITATE!

MOLIMO VAS DA NAS NE ZOVETE U VEZI  INFORMACIJA O TOME  NITI DA SE NUDITE KAO NEKO KOGA BI MI ZAPOSLILI.

Naime vreme blagostanja na naši prostorima je prošlo krajem osamdesetih godina i za razliku od tog vremena za ovo nekada izuzetno nepopularno zanimanje je sada veliko interesovanje kako nezaposlenih tako i zaposlenih. U vreme  bivše Jugoslavije kada je i radnička klasa dobro zarađivala, bila poštovana na svom poslu, radila normalno radno vreme sa slobodnim celim vikendom imala mnoštvo beneficija čak i mogućnost dobijanja stana, retko ko bi se usudio da se opedeli za posao taksi vozača i ako je tad taxi kao posao bio neuporedivo isplativiji nego danas. Nesigurnost i variranje zarade i troškova, nepostojanje beneficija i normalnog radnog vremena, godišnjeg odmora itd. je uslovilo to da su se za ovo zanimanje oprededeljivale osobe koje niko nije hteo da zaposli. Nekad zbog kriminalne prošlosti, nekad zbog intelektualne nesposobnosti, a nekad zbog manjka radnih navika i nemogućnosti uklapanja u kolektiv. Zato i dan danas imamo određen procenat taxi vozača zbog kojih većina osoba gleda na sve taxiste sa odrđeom dozom nepoštovanja. Međutim, vremena su se promenila. U ovo kapitalističko vreme upravo radnička klasa je najviše ekonomski stradala. Jako je teško naći pristojan posao čak i sa fakultetskom diplomom. Prosečne zarade su bukvalno samo za pokrivanje osnovnih životnih potreba, radno vreme je dok “gazda” to želi, slobodan ceo vikend je za mnoge pusta želja, prijave su na minimalac, plate kasne itd. Zbog svega toga mnogi bi voleli da radije budu sami svoje gazde nego delić nekog “robo-vlasničkog” kolektiva. I zato mnoge zanima kako se postaje taxi vozač i koji su uslovi za dobijanje taxi dozvole u Beogradu što ćemo i objasniti. Ali prvo ćemo istaći neke prednosti i mane ovog posla kako bi se lakše opredelili da li je ispunjanje ovih uslova za taxi vredno toga.

 

Prednosti posla taxi vozača:

 • nemate “gazdu”
 • radite kada i koliko vama odgovara
 • normalnim radom zarađujete nešto malo više od prosečne plate u Srbiji
 • dinamičnost

 

Mane posla taksiste:

 • nepoštovanje vaše profesije
 • nesigurna zarada i troškovi
 • mnogo dodatnih obaveza oko posla mimo samog rada(servisi, pranje kola, administracija)
 • neplaćen godišnji odmor, neplaćena bolovanja
 • kreditna nesposobnost
 • visok nivo stresa
 • problemi u taxi delatnosti

 

Više o ceni taxi prevoza, zaradi, troškovima možete pročitati u ovom postu.
Ako ste uzeli u obzir mane i prednosti zanimanja taxi vozača i i dalje vas zanima kako postati taksista u Beogradu onda pogledajte koje sve uslove morate da ispunite da bi ste predali zahtev za izdavanje taksi dozvole od sekretarijata za saobraćaj grada Beograda:

 

 • Navršena 21 godina života
 • Prebivalište u Beogradu poslednjih 5 godina
 • Završena srednja saobraćajna škola – smer vozač motornih vozila ili saobraćajni tehničar
 • Završen kurs za taxi vozače(poznavanje grada)
 • Vozačka dozvola C kategorije(naravno da se na taxiju ne vozi kamion, ali profesionalnim vozačima se ipak ne smatra niko ko ima samo B katogoriju položenu)
 • Radno iskustvo profesionalnog vozača minimum 2 godine(nije dovoljna samo  potvrda o tom iskustvu već i radna knjižica)
 • Automobil koj ispunjava kriterijume sekretarijata za saobraćaj

Kada ispunite sve ove uslove i predate dokumentaciju sekretarijatu za saobraćaj, onda ulazite na listu čekanja jer je broj taxista u Beogradu ograničen. Prosečno vreme čekanja za dobijanje taxi dozvole je 5-6 godina. Svi koji konkurišu se nadaju da će moći da dobiju dozvolu brže preko neke veze ali se uvek neprijatno iznenade kada shvate da je ovo jedna od retkih situacija sa državnom admiistracijom gde apsolutno nikakva veza ne pomaže jer su svi podaci o listi čekanja javno dostupni i u svakom momentu se zna ko je na redu za dobijanje taksi dozvole.

BLOG:

Tripadvisor nagrada za 2022

Tripadvisor nagrada za 2022

Taxi Online je dobitnik TripAdvisor-ove nagrade Travelers' Choice za 2022. godinu   Krajem januara 2021. je naš mali tim prvi put postao firma broj 1 za prevoz po preporuci najvećeg globalnog turističkog portala TripAdvisor a sada u 2022. godini smo tu nagradu...

Šta je to međugradski taksi prevoz?

Šta je to međugradski taksi prevoz?

Mnogi od putnika koji nas kontaktiraju smatraju da je međugradski taxi isto što i linijski taxi. Zato ćemo vam u ovom postu objasniti obe vrste prevoza putnika i njihove razlike. Takođe, uporedićemo ćemo njihove prednosti i mane kako međusobno tako i u odnosu na...

Prvi na TripAdvisor-u

Prvi na TripAdvisor-u

Krajem januara 2021. je naš mali tim postao firma broj 1 za prevoz po preporuci najvećeg globalnog turističkog portala TripAdvisor. U konkurenciji 79 taxi kompanija, limo servisa, autobuskih i kombi prevoznika iz Beograda Taxi Online je ocenjen kao najbolji izbor....

WHATSAPP CHAT mail