U februaru 2022. u Beogradu je donet novi taxi cenovnik. Cena taksija u Beogradu je u odnosu na stare cene iz 2012. kada su prethodni put menjane cene poskupeo oko 20%. 

VAŽNO: TAXI ONLINE SE NE BAVIM GRADSKIM VOŽNJAMA KAO KLASIČAN TAXI VEĆ MEĐUGRADSKIM I AERODROMSKIM PREVOZOM BIZNIS KLASE. TAXI CENOVNIK JE POST INFORMATIVNOG KARAKTERA.

 

Taxi cenovnik za Beograd (2022/2023. godina)

 

 • START 270 DIN
 • ČEKANJE 1200 DIN/SAT
 • PRVA TARIFA 96 DIN/KILOMETAR (radni dani i subota od 06 do 22h)
 • DRUGA TARIFA 125 DIN/KILOMETAR (od 22 do 06h, nedeljom i praznicima)
 • TREĆA TARIFA 192 DIN/KILOMETAR (vožnje van Beograda)

Ukoliko vas interesuje taxi prevoz van grada, možete pogledati naš cenovnik vangradskih vožnji. Takođe, sa Taxi Online možete zakazati i prevoz do ili sa aerodroma “Nikola Tesla” i to po fiksnoj ceni.

TAXI FIRME U BEOGRADU

Tarife

Prva tarifa je osnovna tarifa koja se primenjuje radnim danima i subotom od 6 ujutru do 10 uveče dok se druga tarifa koja je za nekih 25% skuplja primenjuje noću od 10 do ujutru u 6 kao i nedeljom i praznicima ceo dan. Treća tarifa nema veze sa periodom dana već se primenjuje na vangradske vožnje. Svaki put koj vodi iz Beograda ima svoju granicu na kojoj taksi vozač uključeje treću tarifu koja je uvek duplo skuplja od prve jer vozač mora i da se vrati u gradsko područije pa prelazi duplu kilometražu. Cena po trećoj tarifi ume da bude prilično skupa za vožnje do drugih mesta u Srbiji pa je zato bolje za vangradske vožnje unapred zakazati transfer po povoljnijoj ceni.

 

Čekanje

Jedna od čestih zabluda stranaka koje se voze taksijem je da se čekanje naplaćuje samo u slučaju dužih čekanja pošto je i cena istog izraženog po satu. Zato se često iznenade kada vide da na primer na semaforu taksimetar kuca i ako vozilo stoji. Ova stavka iz cenovnika je i pogrešno nazvana čekanje jer bi adekvatniji izraz bio stajanje. Naime, svaki put kada vozilo stane taksimetar se automatski prebacuje u mod u kom otkucava stajanje i taj mod možete prepoznati tako što se na taximetru uključi crvena lampica. Sat čekanja od 1200 dinara iznosi 20 din na 1 minut stajanja tako da bilo da stojite na semaforu, u gužvi ili vas vozač čeka dok ste vi u prodavnici, to stajanje će se odraziti na ukupnu cenu taksi vožnje. Vozač nema opciju isključivanje naplate stajanja na taksimetru, a i da ima retko ko bi to uradio jer u taksi vozač naravno naplaćuje i svoje vreme za koje ste ga angažovali a ne samo kilometražu. Pritom i u stani kreni vožnji se troši gorivo i haba auto koje je osnovno sredstvo za rad. A još jedna zabluda je da neki vozači namerno “upadaju” u gradske saobraćajne gužve kako bi im taksimetar otkucao više. To nije slučaj iz prostog razloga jer je prosečni bruto radni sat taksi vozača veći od 750 dinara. Čak naprotiv, vozaču je u interesu da što pre završi vožnju kako bi se oslobodio za sledeću.

 

Fiksna cena taksija sa aerodroma

Da bi se izbegle neprijatnosti prilikom vožnje taksijem sa aerodroma grad Beograd je uveo taksi vaučere na kojima je ispisana fiksna cena koj zavisi od zone po kojima je Beograd podeljen. To je prevashodno urađeno da bi se zaštitili strani gosti koji dolaze u Srbiju ali i mnogi domaći korisnici taksi usluga žele da znaju unapred cenu svoje vožnje. Cena po vožnje sa aerodroma po taksi vaučeru je obično približno slična ceni vožnje po taksimetru mada to zavisi dosta od dela grada. Stanovnici nekih delova grada kao što je Zemun i Novi Beograd su u tom slučaju oštećeni , dok stanovnici nekih udaljenih gradskih opština plaćaju manje po fixnoj ceni nego što bi po taximetru. Naravno, niste u obavezi da se vozite preko vaučera već možete sa aerodroma pozvati taxi i platiti iznos koj otkuca taximetar. A u slučaju da putujete sa aerodroma u neki drugi grad ili mesto najbolje je zakazati taxi transfer luksuznijim automobilom i to po mnogo povoljnijoj ceni od one koju bi otkucao taximetar.

 

 

Treba Vam taxi od ili do aerodroma?

Iznajmljivanje vozila sa vozačem, aerodromski i međugradski privatni taxi transferi. Zakazivanje unapred!

taxi online

Kalkulacija taxi cene

Mnogi misle da je taxi u Beogradu skup. Istina je da je njegova cena visoka za standard prosečnog građanina, ali ni u razvijenijim zemljama taxi se ne koristi kao zamena za autobuse i ostale vidove gradskog prevoza. U ostalom, da je cena taxi usluga u Beogradu nerealno visoka, beogradski taxisti bi bili bogati ljudi, a pošto verovatno poznajete barem jednog onda znate da to nije slučaj. Taxi cena mora da balansira između želja korisnika ove usluge, potrebe vozača za pristojnom zaradom za ovaj težak i opasan posao, i između velikih troškova koje imaju.

 

Troškovi

 • POREZ – Svaki vozač mora da redovno izmiruje svoje poreske obaveze koje su u slučaju taksi preduzetnika fiksne jer nisu PDV obveznici. Taj porez se plaća jednako i kad ima i kad nema posla, i kad je auto u kvaru, i kad se ide na godišnji odmor.
 • ČLANARINA – Taksi vozači u Beogradu su preduzetnici nisu zaposleni od strane taksi firme koja bi im davala neke plate ili procenat već se učlanjuju u taksi udruženja preko kojih lakše dolaze do vožnje preko radio stanice ili aplikacije. Za tu uslugu im plaćaju fiksne članarine.
 • GORIVO – Cena taksi usluga se nije menjala u Beogradu poslednjih 5 godina dok je cena goriva poskupela nekih 40% i ima stalnu tendenciju porasta. To je uglavnom jedini trošak koj stranke uzimaju u obzir kada kažu da je taksi skup. Taksi vozači naravno ne troše gorivo samo dok voze stranku. Treba otići po tu stranku, treba se voziti i do taksi stanice sa koje u tom trenutku ima posla a nije puna što ume da nadmaši i dužinu vožnje sa strankom.
 • AMORTIZACIJA – Najveći trošak koj nije odmah vidljiv kao gorivo ali na godišnjem nivou kad se sabere uglavnom prevazilazi potrošnju goriva. Na žalost nije moguće jahati kante za benzin već je za vožnju potreban automobil. A svi koji ga imaju znaju da održavanje i dažbine koštaju maltene kao finansijske potrebe jednog člana porodice. A sad zamislite automobil koj u proseku prelazi 10 puta više nego vaš porodični automobil, i to isključivo po gradskoj stani-kreni vožnji, da iz njega non stop ulaze i izlaze, lupaju vratima i slično. Sami redovni servsi, vreme za zamene guma i ostalih potrošnih delova dolaze  mnogo brzo a uz njih i mnoštvo kvarova koje je nemoguće izbeći u ovakvim uslovima eksploatacije.
 • PAD CENE AUTOMOBILA – I ovaj trošak taksi prevoza spada pod amortizaciju ali je toliko velik da smo ga razdvojili. Naime samo pogledajte u oglasima razliku u cenama između 2 automobila koji su ista marka i model ali da je 4-5 godina razlika između njih. Realan životni vek automobila koj se koristi za taksi usluge nije veći od par godina pa vozač za tih par godina mora da ostavi sa strane razliku od nekoliko hiljada eura kako bi kasnije zamenio auto. Pritom taksi vozila su u prodaji mnogo jeftinija i jako se teško prodaju. A i zbog peripetije sa TX tablicama vozač mora prvo da kupi nov auto kako bi sa starog odjavio TX tablice i stavi nove tablice sa kojima može da prodaje auto. Narvno, mnogi vozači se zbog ovog troška odlučuja da voze stare i jeftine automobile kojima ne pada cena tako brzo a ne može mnogo ni da padne. Ali u tom slučaju im se značajno povećavaju troškovi održavanja pa dođu na isto. Slična situacija je i sa vozačima koji voze novije i skuplje automobile. Oni nemaju toliko problema sa kvarovima ali pad cene je kod njih mnogo izraženiji a uglavnom su i cene redovnih servisa i rezervnih delova mnogo skuplje. Jedina prednost vozača sa dobrim automobilima je što mogu da pruže viši nivo taksi usluge pa da taj način imaju više posla.
 • DAŽBINE – Kao i većinu ostalih malih preduzetnika u Srbiji, država pokušava da “cedi” na sve moguće načine. Estetski prgled, APR, razna poreska uverenja, dodatna administracija prilikom svake registracije i promene vozila, takse za korišćenje taksi stajališta, takse za bilo kakvu promenu podataka su neki od stalnih troškova. Nisu veliki kao prethodno navedeni ali nakupi se i njih dosta tokom godine.
 • KAZNE – Naravno, podržavamo napore da se unapredi bezbednost u saobraćaju. Ali neka ograničenja iz vremena fića i tristaća prosto nisu adekvatna za moderna vozila. I same stranke gledaju jako čudno vozače ukoliko isti na primer u 3 noću voze 50 na sat nekim od bulevara sa 3 trake. A kamera ima po celom Beogradu. Takođe komunalni policajci kojima je data nadležnost za kontrolisanje taksi službe u Beogradu ali nekim “čudom” ne i za kontrou divljih taxista zaista se trudi da sprečava regularne taxiste da pošteno rade svoj posao dok divlji taxisti za nju ni ne postoje. Na primer, ukoliko taksi vozač samo na sekund stane da primi stranku na primer na Trgu Republike komunalna policija često to neće oprostiti. Dok za divlje taksiste koji stoje na najatraktivnijim lokacijama u gradu gde je zabranjeno zaustavljanje komunalci kažu da to nije u njihovoj nadležnosti.

TAXI FIRME U BEOGRADU

BLOG:

Tripadvisor nagrada za 2022

Tripadvisor nagrada za 2022

Taxi Online je dobitnik TripAdvisor-ove nagrade Travelers' Choice za 2022. godinu   Krajem januara 2021. je naš mali tim prvi put postao firma broj 1 za prevoz po preporuci najvećeg globalnog turističkog portala TripAdvisor a sada u 2022. godini smo tu nagradu...

Šta je to međugradski taksi prevoz?

Šta je to međugradski taksi prevoz?

Mnogi od putnika koji nas kontaktiraju smatraju da je međugradski taxi isto što i linijski taxi. Zato ćemo vam u ovom postu objasniti obe vrste prevoza putnika i njihove razlike. Takođe, uporedićemo ćemo njihove prednosti i mane kako međusobno tako i u odnosu na...

Prvi na TripAdvisor-u

Prvi na TripAdvisor-u

Krajem januara 2021. je naš mali tim postao firma broj 1 za prevoz po preporuci najvećeg globalnog turističkog portala TripAdvisor. U konkurenciji 79 taxi kompanija, limo servisa, autobuskih i kombi prevoznika iz Beograda Taxi Online je ocenjen kao najbolji izbor....

WHATSAPP CHAT mail