Nove tehnologije i svi načini poručivanja taxi vozila

S obzirom da mi nismo klasično taxi udruženje koje ima dispečerski centar koj možete pozvati i dobiti taxi vozilo koje će Vam stići na adresu u kratkom roku već se isključivo bavimo transferima putnika na duže relacije za koje je je potrebno zakazivanje, u ovom postu nećemo pisati o našim uslugama već isključivo o načinima na koje možete poručiti taksi u beogradskim taksi udruženjima, tj.  o prednostima i manama istih. Naravno, i dalje je najzastupljenije pozivanje taksi kompanija telefonom ali nove tehnologije nam omogućavaju neke još jednostavnije i modernije načine poručivanja taxi vozila.

 

Taxi na poziv

Poručivanje taksija telefonskim pozivom je najstariji način koj je i dalje najzastupljeniji u Srbiji. Korisnik poziva dispičerski radio centar u kome operater na telefonu prihvata poziv i prosleđuje ga dispečeru koj preko radio stanice po određenim pravilima vožnju nudi taksi vozačima ima koji za istu konkurišu takođe po određenim pravilima.

Prednost pozivanja taxija telefonom:

 • Svi danas imamo telefone pa samim tim lako možemo pozvati taxi bilo sa fiksnog telefona bilo sa mobilnog. Nije nam potrebna internet konekcija. Ponekad je lakše objasniti verbalno gde se nalazite ili neke druge pojedinosti i zahteve.

Mane pozivanja taxija telefonom:

Čekanje
 • Ukoliko u trenutku kada zovete taxi niste jedina osoba koja poziva to isto udruženje, logično moraćete da sačekate da budu uslužene stranke koje su zvale pre Vas. Nakon što se končno dobili telefonistkinju/telefonistu i rekli vašu adresu i odredište ukoliko je potrebno, ponovo vas stavljaju na čekanje dok dodele tu vožnju taksi vozaču i vama saopšte službeni broj tog vozila i vreme za koje stiže. Ukoliko imate sreće da je to vozilo na taxi stanici koja pokriva vaš kraj, to čekanje je veoma kratko jel vozač koji je prvi na stanici jednostavno primi tu vožnju. Međutim, nevolje nastaju ukoliko nema nikoga na tom taksi stajalištu. U tom slučaju za vožnju mogu da konkurišu svi taxisti u blizini(naravno, ako su članovi firme koju ste zvali). I tada ukoliko se za vožnju javlja više njih, dispečeru je teško da čuje neki od službenih brojeva kome bi mogao da dodeli vožnju. Što se više vozača javlja, radio stanica više krči i samim tim je potrebno više vremena da se preda vožnja. To vreme naravno vi gubite čekajući a da ne znate krajnji ishod koj može da bude da Vam taxi bozilo dolazi zavreme koje Vam ne odgovara.
Telefonski račun:
 • Vreme čekanja koje smo pomenuli može i da Vas košta. Telefonski razgovori nisu besplatni. Pogotovo ako zovete sa free paid broja možete potrošiti dosta kredita.
Nesporazumi sa operaterom.
 • Telefonski operateri koji primaju Vaše pozive su često preopterećeni poslom. Uobičajna stvar je da pobrkaju telefonske linije pa samim tim Vam najeve pogrešno vozilo i vreme. Često loše čuju adrese ili brojeve, ili pomešaju nazive ulica u različitim delovima grada.
Kašnjenje taxi vozila
 • Vozači često u konkurenciji preko radio stanice daju što kraća vremena kako bi dobili vožnju bez obzira što ta vremena nisu realna. Ali s obzirom da preko radio stanice za razliku od aplikacije dispečerski centar ne može da zna njihovu tačnu lokaciju ovo “laganje vremena” najčešće prolazi bez problema. A retko se stranke žale za par minuta čekanja više.

 

Taxi preko vibera

Taxi preko vibera ako čitamo po Vuku ili preko  vajbera ako ćemo na engleskom je jedan od prvih inovativnijih metoda poručinja taksi vozila. Moguće je Komunikacija stranke sa taksi centralom na ovaj način ima prednosti i mane, ali komunikacija centrale i taxi vozača se odvija preko radio stanice što podrazumeva moguće probleme koje možemo imati i kada zovemo telefonom.

Prednosti poručivanja taxija preko vajbera:

 • Ne trošite kredit i ne povećavate pačun za telefon pogotovo ukoliko ste negde povezani na WIFI mrežu. To pogotovo znači stranim turistima koji nemaju SIM karticu nekog od srpskih provajdera.
Teže dolazi do permutacije adresa
 • S obzirom da operateri imaju u Vašoj poruci napisanu adresu ne može se desiti da pogrešno čuju ulicu ili broj.
Tačna pozicija
 • Viber ima zgodnu opciju slanja lokacije tako da ukoliko niste sigurni na kojoj se adresi nalazite ili ne želite da objašnjavate mnogo, jednostavno pošaljite lokaciju u poruci.
Čekanje
 • I ako na odgovor operatera možete čekati isto koliko i prilikom klasičnog poziva, u ovom slučaju barem ne čekate držeći telefon na uvetu uvetu već čekate odgovor porukom za ka koju će vam stići zvučno obaveštenje.

Mane poručivanja preko vibera:

 • Moguće je čekanje kao i prilikom pozivanja taxija telefonom.
 • Potreban vam je  “pametni” telefon sa instaliranim vajberom.
 • Potreban vam je internet.

 

Taxi aplikacije

Potpuna revolucija u sferi taxi usluga je nastala uvođenjem taxi aplikacija. Među prvim udruženjima u Srbiji koje je prihvatilo ovaj trend sa zapada je Naxiss taxi. U početku su experimentalno na ovaj način poslovali samo sa najboljim beogradskim hotelima a kada su uhodali ovaj sistem počeli su u potpunosti da se oslanjaju na ovaj sistem. I ako kod njih možete poručiti vozilo i telefonom, viberom, pa čak i preko  pre twitter-a, vožnje se do najbližeg slobodnog vozača prosleđuje preko aplikacije umesto preko radio stanice što znatno ubrzava predaju vožnje. Polako i većina drugih taksi komoanija i udruženja uvodi ovaj sistem umesto zastarelog sistema sa radio stanicama. Čak postoje i neki pružaoci ovakvih usluga povezivanja korisnika i taxi vozača čiji članovi mogu da pripadaju bilo kom udruženju, a neki čak idu toliko daleko da u svoje članstvo primaju vozače koji nemaju dozvolu za obavljanje taksi delatnosti. Ovi prvo navedeni su Taxi EU, PIN taxi, Yandex a pod ove druge koji misle da korišćenje novih tehnologija oslobađa od zakona i propisa su Taxify i CAR:GO.

Poručivanje taxi vozila preko aplikacije je definitivno najbolji način za to. Naravno pored svih prednosti u odnosu na ostale načine i ono ima svoje nedostatke.

Prednosti naručivanja vozila preko aplikacije:

 • Jednostavnost.
 • Jednostavno stavite pin na adresu na kojoj se nalazite.
 • Brzina.
 • Nema čekanja na telefonskoj vezi, u roku od par sekundi vidite lokaciju na koj je vozilo i gledate kako vam dolazi. Posebno je zgodno što ne morate čekati napolju taxi jer videćete kada stigne na adresu.
 • Bezbednost i garacija
 • Sve vožnje se beleže, taxi centrala uvek ima pristup istoriji vožnje počev od vremena i vozača koji vas je vozio pa sve do maršute i cene kojom ste išli.
 • Tišina
 • Prilikom vožnje taxijem nećete slušati iritantno krčanje radio stanice koju je taxista u obavezi da sluša.

Mane taxi aplikacija

Pametni telefoni nekad zbog prepune memorije umeju da “zabaguju” i da aplikacija ne radi kako treba. Takođe i GPS prijemnik nije uvek najprecizniji što najviše zavisi od kvaliteta telefona. Takođe, morate imati instaliranu aplikaciju i naravno internet konekciju.

 

 

WHATSAPP CHAT mail